Pečeno jajce z zakusko

Potrebujemo

  • jajca
  • Zakuska iz pečene paprike
  • olje, maslo ali svinjska mast
  • sol
  • poper

Priprava:

Jajca na oko mogoče niso zahtevna jed, če nam je vseeno, kako so videti ali nas ne moti, da so prepečena, sluzasta, manj okusna in podobno. Jed, s katero bomo navdušili vse po vrsti, mora biti brezhibna v vseh pogledih. Rumenjak mora ostati tekoč in mehak, beljak pa spodaj lepo zlato rjavo zapečen in nekoliko hrustljav.
Uporabimo lahko olje, maslo ali svinjsko mast (tudi mast z ocvirki in zaseko). Pomembno je predvsem to, da je dno ponve v celoti premazano z maščobo, da se jajca ne prilepijo na površino.
Pri ubijanju jajca je pomembno, da lupina ravno prav popoka. Do konca jo razpremo šele tik nad ponvijo, da se rumenjak ne bo izlil ob padcu na površino.
Zdaj moramo samo še počakati, da se jajca na oko spečejo do popolnosti. Če želimo, lahko ponev pokrijemo s pokrovko, saj jajca tako hitreje zakrknejo. Prvi znak, da so jajca gotova, nam bodo izdali robovi beljaka, ki se bodo začeli rahlo kodrati in pridobivati zlato rjavo barvo. Pečena jajca na koncu samo še posolimo, okrasimo in jed je pripravljena.

Za prilogo dodamo žlico ali dve zakuske.

V košarici: