Moderni velikonočni brunch

Ideje, ki ne terjajo celodnevnih priprav, a z njimi ustvarimo praznično omizje, polno pomladne svežine.

Potrebujemo

Sestavine za 4 osebe

  • 8 trdo kuhanih kokošjih jajc
  • pol glave rdečega zelja
  • žlička kisa
  • žlička soli
  • 2 kozarca Naturetinih zelenih špargljev
  • kozarček Naturetinega hrena s smetano
  • kozarček Naturetinih kumaric kornišon
  • 100 g rezin kraške šunke Kras
  • 100 g rezin pečenega pršuta Kras
  • 100 g rezin kraškega špeka Kras
  • 2 žlici zeliščne skute
  • mladi sir
  • 12 kuhanih prepeličjih jajc (po želji)
  • bageta
  • šopek svežih zelišč, jedilno cvetje ali mikrozelenje za dekoracijo (po želji)

Priprava

Najprej se lotimo pirhov: naravno jih obarvamo s pomočjo rdečega zelja, ki za seboj pusti odtenke modre. Zelje narežemo in ga predenemo v posodo. Prelijemo z vodo, toliko, da prekrije zelje, dodamo sol in kis ter kuhamo približno 40 minut. Ohladimo, precedimo in v tekočino namočimo 4 jajca, ki jih za različno močne odtenke namakamo različno dolgo. V dveh urah bodo pirhi že precej temni.

Preostala štiri jajca olupimo in z majhnim nožičem preprosto izdolbemo manjšo luknjo na vrhu jajca. To zapolnimo kar z zeliščno skuto in nadaljujemo s šparglji ter dekoracijo.

Bageto narežemo na rezine in jih premažemo s hrenom s smetano.

Rezine mesnin najprej po dolgem prepognemo, nato pa jih ovijemo okoli kazalca, da dobimo obliko vrtnic.

Kako postreči?

Poiščemo krožnik z modrim vzorcem, da se bo lepo povezal z barvo pirhov, in nanj v manjših razmakih razporedimo mesne vrtnice. Prostor med mesninami zapolnimo s kosi mladega sira, zelišči, kuhanimi prepeličjimi jajčki, vloženimi kumaricami in šparglji.

Z mesnimi vrtnicami obložimo tudi rezine bagete in jih dodamo na servirni krožnik.

Hren dodatno ponudimo v manjših skodelicah, poleg pa še jajca s šparglji, ki smo jih dali v podstavke ali minimalistično oblikovana majhne skodelice.

Namig: če želite obarvati več kot 4 jajca, uporabite celo zeljno glavo in podvojite količino kisa.

V košarici: